Hersenwerk 3: Zoek!

Elke hond kan leren zoeken. Kies iets waar je hond graag voor werkt. In het voorbeeld van de video is het Puk haar favoriete speeltje. Reza, mijn andere hond, zoekt veel liever naar voer. Waar loopt jouw hond warm voor?

Wat heb ik nodig?

Een favoriet speeltje of brokjes/ beloningen. Deze (wat vieze ;)) knuffel hieronder, is Puk’s favoriet.

Speeltje

Hoe leer ik het aan?

In het geval van het speeltje, is de beloning om na elke stap even samen te spelen. Het is dus handig als het speeltje de mogelijkheid biedt om er een trekspelletje mee te doen. Een bal kan je eventueel in een oude sok doen. Wil je hond dit echt niet, dan kan het spel bestaan uit het rollen of gooien van het speeltje. De beloning van een brokje, is uiteraard dat de hond het mag opeten 🙂

Het kan misschien handig zijn als iemand de hond even vast houdt als hij nog niet zo goed kan wachten.

  1. Reageer enthousiast en gooi het speeltje of brokje (hierna genoemd: ‘beloning) een klein stukje weg en spoor je hond aan om erachter aan te gaan. Zeg ‘zoek’ en beloon enthousiast als hij er naartoe gaat.
  2. Laat je hond wachten, leg de beloning iets verder weg (maar nog steeds in het zicht) en geef je hond het commando ‘zoek’ en beloon enthousiast als hij er naartoe gaat.
  3. Laat je hond weer wachten en leg de beloning nu ergens achter (laat je hond wel kijken hoe jij het verstopt). Geef je hond het commando ‘zoek’ en reageer uiteraard wederom enthousiast als hij de beloning vindt.

De verstop plekjes kun je nu moeilijker maken. Lukt het binnen goed, dan kan je het in de tuin proberen en later eventueel zelfs wanneer je met je hond gaat wandelen. Let dan wel op met voer in de buurt van andere honden. Dit kan ruzie veroorzaken en niet elke andere hond mag alles eten.

Video